Hledat
Ubytování
Dalmatinská kuchyně vs. istrijská kuchyně
- Petra Novotná
- 16.06.2025
- Chorvatsko
Chorvatsko je rozmanitá země plná rozličných gastronomických vlivů, které se projevují v každém z jeho regionů. Dva z nejvýraznějších kulinářských světů najdeme na pobřeží: Dalmácii a Istrii. Ačkoli oba regiony spojuje láska k mořským plodům a kvalitním surovinám, nabízí každý své originální a osobité recepty, místní speciality i tradiční metody přípravy pokrmů. Pojďme se podívat na to, co dělá dalmatinskou kuchyni tak jedinečnou a čím kontrastuje s kuchyní istrijskou.
1. Historický kontext obou regionů
- Dalmácie: Rozprostírá se podél dlouhého jadranského pobřeží od Zadaru po Dubrovník. V historii byla ovlivněna benátskou, tureckou i rakouskou kulturou, avšak nejvíce se do ní propsala středomořská tradice.
- Istrie: Největší poloostrov na severu Chorvatska (díl se nachází také ve Slovinsku a Itálii). Silný italský vliv se zde mísí s místní venkovskou kuchyní, důraz se klade na sezónní a lokální suroviny.
2. Typické suroviny a pokrmy
Dalmatinská kuchyně
- Ryby a mořské plody: Rybí polévky (brudet), grilované ryby (orada, brancin), sépie, chobotnice, kalamáry – často připravované na jednoduchý způsob s olivovým olejem, bylinkami a česnekem.
- Dalmatinská pašticada: Hovězí maso naložené v červeném víně a koření, poté pomalu dušené s rozinkami a sušenými švestkami, servírované s domácími noky.
- Pršut: Sušená šunka, která zraje ve speciálních klimatických podmínkách s mírným větrem bóra. Podává se jako předkrm nebo k sýrům, olivám a vínu.
- Olive oil a bylinky: Kromě olivového oleje se hojně používají rozmarýn, bazalka a petržel, které dávají pokrmům typickou středomořskou chuť.
Istrijská kuchyně
- Lanýže (tartufi): Istrie je známá pro své bílé i černé lanýže, které se přidávají do těstovin, omelet nebo sýrových omáček.
- Fuži a pljukanci: Tradiční istrijské těstoviny ručně válené, často podávané s lanýži, houbovými omáčkami nebo masem.
- Svěží mořské plody: Také na Istrii najdete bohatou nabídku ryb a plodů moře, avšak často se servírují s typickými istrijskými omáčkami, bylinkami a zeleninou.
- Teran a Malvazija: Istrie je domovem dvou proslulých vinných odrůd – Teran (červené víno) a Malvazija (bílé), které se dokonale hodí k místním specialitám.
3. Specifika chutí a kulinářské tradice
Dalmácie
- Středomořský ráz: Jednoduché a lehké recepty založené na čerstvých surovinách a mořských plodech.
- Pomalejší příprava: V některých pokrmech (např. pašticada, chobotnice pod pekou) se dbá na pomalé dušení či pečení, což zvýrazní chuť surovin.
- Vliv italské a benátské kuchyně: Na pobřeží se běžně setkáte s pizzou a těstovinami, často servírovanými s mořskými plody nebo zeleninovou směsí.
Istrie
- Venku i vevnitř: Istrie není jen pobřeží, ale i zelené vnitrozemí s vinicemi, olivovými háji a lanýžovými lesy.
- Italský vliv: Silná tradice těstovin, rizot a používání lanýžů odkazuje na blízkost Itálie.
- Gurmánský raj: Istrie je proslulá gurmánskými festivaly (lanýžové slavnosti, vinařské akce) a je vyhledávanou destinací pro milovníky dobrého jídla a vína.
4. Kde a co ochutnat v Dalmácii a Istrii
Dalmácie
- Split: Restaurace nabízející ryby a mořské plody přímo z lokálních přístavů.
- Makarská riviéra: Stánky s pršutem, sýry a domácím vínem podél pobřeží.
- Dubrovník: Vyšší cenová hladina, avšak možnost ochutnat gourmet variace na tradiční dalmatinské pokrmy.
Istrie
- Poreč, Rovinj a Pula: Kombinace rybích specialit a italského „šmrncu“ (např. rizota s lanýži).
- Buje, Motovun: Vnitrozemí proslulé vinohrady a lanýži – malé rodinné konoby nabízejí autentickou istrijskou atmosféru.
- Grožnjan: Umělecká vesnice, kde se během sezóny konají kulturní i gastronomické akce.
5. Doporučení na restaurace a gastrofestivaly
- Dalmatinské slavnosti ryb a mořských plodů: Konají se v letních měsících ve většině přímořských měst a nabízejí ochutnávku místních specialit.
- Istrijský festival lanýžů: Během podzimu (září–listopad) ve městech jako Buzet či Motovun. Můžete se zúčastnit lovu na lanýže nebo ochutnat různorodá jídla s lanýži.
- Vinobraní a vinařské stezky: Od jara do podzimu se v Istrii a Dalmácii konají vinařské akce, kde lze degustovat lokální odrůdy a párovat je s regionálními pokrmy.
Závěr
Ať už vás lákají mořské speciality, masitá jídla, lanýže nebo středomořská lehkost, v obou regionech Chorvatska najdete nepřeberné množství chutí. Dalmatinská kuchyně se více soustředí na jednoduchost a rybí pokrmy, zatímco istrijská je vyhlášená kombinací těstovin, lanýžů a vinařského umění. Nejlepší cestou, jak oba světy opravdu poznat, je vydat se na gastronomické putování, ochutnávat přímo na trzích, v rodinných konobách i luxusních restauracích. S plným talířem a sklenkou místního vína pak snadno zjistíte, že Dalmácie i Istrie mají své jedinečné kouzlo, které si získá srdce každého gurmána.