Hledat

Ubytování

Dalmatinská kuchyně vs. istrijská kuchyně

Chorvatsko je rozmanitá země plná rozličných gastronomických vlivů, které se projevují v každém z jeho regionů. Dva z nejvýraznějších kulinářských světů najdeme na pobřeží: Dalmácii a Istrii. Ačkoli oba regiony spojuje láska k mořským plodům a kvalitním surovinám, nabízí každý své originální a osobité recepty, místní speciality i tradiční metody přípravy pokrmů. Pojďme se podívat na to, co dělá dalmatinskou kuchyni tak jedinečnou a čím kontrastuje s kuchyní istrijskou.


1. Historický kontext obou regionů

  • Dalmácie: Rozprostírá se podél dlouhého jadranského pobřeží od Zadaru po Dubrovník. V historii byla ovlivněna benátskou, tureckou i rakouskou kulturou, avšak nejvíce se do ní propsala středomořská tradice.
  • Istrie: Největší poloostrov na severu Chorvatska (díl se nachází také ve Slovinsku a Itálii). Silný italský vliv se zde mísí s místní venkovskou kuchyní, důraz se klade na sezónní a lokální suroviny.

2. Typické suroviny a pokrmy

Dalmatinská kuchyně

  1. Ryby a mořské plody: Rybí polévky (brudet), grilované ryby (orada, brancin), sépie, chobotnice, kalamáry – často připravované na jednoduchý způsob s olivovým olejem, bylinkami a česnekem.
  2. Dalmatinská pašticada: Hovězí maso naložené v červeném víně a koření, poté pomalu dušené s rozinkami a sušenými švestkami, servírované s domácími noky.
  3. Pršut: Sušená šunka, která zraje ve speciálních klimatických podmínkách s mírným větrem bóra. Podává se jako předkrm nebo k sýrům, olivám a vínu.
  4. Olive oil a bylinky: Kromě olivového oleje se hojně používají rozmarýn, bazalka a petržel, které dávají pokrmům typickou středomořskou chuť.

Istrijská kuchyně

  1. Lanýže (tartufi): Istrie je známá pro své bílé i černé lanýže, které se přidávají do těstovin, omelet nebo sýrových omáček.
  2. Fuži a pljukanci: Tradiční istrijské těstoviny ručně válené, často podávané s lanýži, houbovými omáčkami nebo masem.
  3. Svěží mořské plody: Také na Istrii najdete bohatou nabídku ryb a plodů moře, avšak často se servírují s typickými istrijskými omáčkami, bylinkami a zeleninou.
  4. Teran a Malvazija: Istrie je domovem dvou proslulých vinných odrůd – Teran (červené víno) a Malvazija (bílé), které se dokonale hodí k místním specialitám.

3. Specifika chutí a kulinářské tradice

Dalmácie

  • Středomořský ráz: Jednoduché a lehké recepty založené na čerstvých surovinách a mořských plodech.
  • Pomalejší příprava: V některých pokrmech (např. pašticada, chobotnice pod pekou) se dbá na pomalé dušení či pečení, což zvýrazní chuť surovin.
  • Vliv italské a benátské kuchyně: Na pobřeží se běžně setkáte s pizzou a těstovinami, často servírovanými s mořskými plody nebo zeleninovou směsí.

Istrie

  • Venku i vevnitř: Istrie není jen pobřeží, ale i zelené vnitrozemí s vinicemi, olivovými háji a lanýžovými lesy.
  • Italský vliv: Silná tradice těstovin, rizot a používání lanýžů odkazuje na blízkost Itálie.
  • Gurmánský raj: Istrie je proslulá gurmánskými festivaly (lanýžové slavnosti, vinařské akce) a je vyhledávanou destinací pro milovníky dobrého jídla a vína.

4. Kde a co ochutnat v Dalmácii a Istrii

Dalmácie

  • Split: Restaurace nabízející ryby a mořské plody přímo z lokálních přístavů.
  • Makarská riviéra: Stánky s pršutem, sýry a domácím vínem podél pobřeží.
  • Dubrovník: Vyšší cenová hladina, avšak možnost ochutnat gourmet variace na tradiční dalmatinské pokrmy.

Istrie

  • Poreč, Rovinj a Pula: Kombinace rybích specialit a italského „šmrncu“ (např. rizota s lanýži).
  • Buje, Motovun: Vnitrozemí proslulé vinohrady a lanýži – malé rodinné konoby nabízejí autentickou istrijskou atmosféru.
  • Grožnjan: Umělecká vesnice, kde se během sezóny konají kulturní i gastronomické akce.

5. Doporučení na restaurace a gastrofestivaly

  • Dalmatinské slavnosti ryb a mořských plodů: Konají se v letních měsících ve většině přímořských měst a nabízejí ochutnávku místních specialit.
  • Istrijský festival lanýžů: Během podzimu (září–listopad) ve městech jako Buzet či Motovun. Můžete se zúčastnit lovu na lanýže nebo ochutnat různorodá jídla s lanýži.
  • Vinobraní a vinařské stezky: Od jara do podzimu se v Istrii a Dalmácii konají vinařské akce, kde lze degustovat lokální odrůdy a párovat je s regionálními pokrmy.

Závěr

Ať už vás lákají mořské speciality, masitá jídla, lanýže nebo středomořská lehkost, v obou regionech Chorvatska najdete nepřeberné množství chutí. Dalmatinská kuchyně se více soustředí na jednoduchost a rybí pokrmy, zatímco istrijská je vyhlášená kombinací těstovin, lanýžů a vinařského umění. Nejlepší cestou, jak oba světy opravdu poznat, je vydat se na gastronomické putování, ochutnávat přímo na trzích, v rodinných konobách i luxusních restauracích. S plným talířem a sklenkou místního vína pak snadno zjistíte, že Dalmácie i Istrie mají své jedinečné kouzlo, které si získá srdce každého gurmána.